Witam, mam problem z ponizszym zadaniem (5 godzin analiz i nic).
Moze ktos podpowie:
Miesieczne zuzycie smaru (w kg) w fabryce jest zmienną losową o rozkladzie jednostajnym na przedziale [12, 15].
Jaki jest przyblizony rozklad zuzycia rocznego?
Jakie jest ryzyko, ze beczka 200kg-owa nie wystarczy?
Zakladamy, ze dane dla poszczegolnych miesiecy sa niezalezne.
Moje pytanie:
Czy N= 12 (bo ilość powtórzeń w roku)?, Czy jest to permutacja czy mam szukać rozkładu?
Dzięki z góry.
Zagadka zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 lut 2010, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Zagadka zmiennej losowej
Niech \(\displaystyle{ X_1,\ldots,X_{12}}\) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkladzie jednostajnym na przedziale \(\displaystyle{ [12,15]}\).
Poprzez przyblizony rozklad zuzycia smaru w ciagu roku nalezy rozumiec rozklad sumy
\(\displaystyle{ \sum\limits_{i=1}^{12}X_i}\), gdzie \(\displaystyle{ X_i\sim \mathcal{U}[12,15]}\).
Ponadto powyzsza suma ma rozklad normalny z odpowiednimi parametrami \(\displaystyle{ \mu,\sigma}\), co do reszty wystarczy zastosowac centralne twierdzenie graniczne aby obliczyc szukane prawdopobienstwo.
Poprzez przyblizony rozklad zuzycia smaru w ciagu roku nalezy rozumiec rozklad sumy
\(\displaystyle{ \sum\limits_{i=1}^{12}X_i}\), gdzie \(\displaystyle{ X_i\sim \mathcal{U}[12,15]}\).
Ponadto powyzsza suma ma rozklad normalny z odpowiednimi parametrami \(\displaystyle{ \mu,\sigma}\), co do reszty wystarczy zastosowac centralne twierdzenie graniczne aby obliczyc szukane prawdopobienstwo.