Automaty do gry
Automaty do gry
W pewnym salonie gier są cztery automaty do gry. Na trzech szanse wygranej wynoszą 4 %. Czwarty jest zepsuty i szanse wygranej wynoszą 1 %. Wybieramy losowo automat i gramy na nim (oczywiście nie wiemy, który jest zepsuty). Oblicz prawdopodobieństwo wygranej.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 35 razy
Automaty do gry
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} \cdot \frac{4}{100}+ \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{100} = \frac{13}{400}}\)
Automaty do gry
Dzięki.
Będę wdzięczny również za te dwa zadanka:
1) Każda ściana drewnianego sześcianu o krawędzi 3 cm jest pomalowana na czerwono. Sześcian ten pocięto na małe sześcianiki, każdy o krawędzi 1cm. Spośród otrzymanych sześcianików losujemy jeden. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy sześcianik, który nie ma żadnej ściany czerwonej.
2)Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród czterech przypadkowo wybranych osób znajdują się co najmniej dwie urodzone w tym samym miesiącu. Załóżmy, że każdy miesiąc ma tyle samo dni. Wynik podaj z dokładnością do jednej setnej.
Będę wdzięczny również za te dwa zadanka:
1) Każda ściana drewnianego sześcianu o krawędzi 3 cm jest pomalowana na czerwono. Sześcian ten pocięto na małe sześcianiki, każdy o krawędzi 1cm. Spośród otrzymanych sześcianików losujemy jeden. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy sześcianik, który nie ma żadnej ściany czerwonej.
2)Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród czterech przypadkowo wybranych osób znajdują się co najmniej dwie urodzone w tym samym miesiącu. Załóżmy, że każdy miesiąc ma tyle samo dni. Wynik podaj z dokładnością do jednej setnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 35 razy
Automaty do gry
1)Otrzymujemy \(\displaystyle{ 9+8+9=26}\) małych sześcianów które mają pomalowaną co najmniej jedną stronę. Czyli zostaje nam jeden sześcian nie pomalowany wobec tego szanse jego wylosowania wynoszą \(\displaystyle{ \frac{1}{27}}\)
2) Nie jestem pewien tego
\(\displaystyle{ \frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{11}{12} \cdot \frac{11}{12} +\frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{11}{12}+\frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \approx 0,006413 \approx 0,01}\)
2) Nie jestem pewien tego
\(\displaystyle{ \frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{11}{12} \cdot \frac{11}{12} +\frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{11}{12}+\frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \cdot \frac{1}{12} \approx 0,006413 \approx 0,01}\)