urna i kule
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 20:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
urna i kule
W urnie znajduje się \(\displaystyle{ 6}\)kul białych i \(\displaystyle{ 3}\) czarne. Z urny wylosowano jedną kulę i odłożono na bok nie oglądając jej. Z pozostałych wylosowano dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że te kule są białe.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 35 razy
urna i kule
b-kula biała
c-kula czarna
A-nasze zdarzenie
{}-wylosowane kule
\(\displaystyle{ P(A)=P(\{bbb\} \cup \{cbb\})=P(\{bbb\})+P(\{cbb\})= \frac{6}{9} \cdot \frac{5}{8} \cdot \frac{4}{7}+\frac{3}{9} \cdot \frac{6}{8} \cdot \frac{5}{7}= \frac{210}{504}}\)
c-kula czarna
A-nasze zdarzenie
{}-wylosowane kule
\(\displaystyle{ P(A)=P(\{bbb\} \cup \{cbb\})=P(\{bbb\})+P(\{cbb\})= \frac{6}{9} \cdot \frac{5}{8} \cdot \frac{4}{7}+\frac{3}{9} \cdot \frac{6}{8} \cdot \frac{5}{7}= \frac{210}{504}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 20:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow