Własności prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Dann90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lut 2010, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Podziękował: 4 razy

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: Dann90 »

O zdarzeniach losowych A i B wiemy że:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2}, P(B)= \frac{2}{3} P(A \cup B).= \frac{4}{5} Oblicz:
a) P( A \cap B )
b) P( A \ B )

a) wyliczyłem ze wzoru P(A \cup B)=P(A) = P(B) -P(A \cap B )}\)


ale jak wyliczyć b?:)
sers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 6 maja 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zoso
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 5 razy

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: sers »

A co to jest b)? Chyba coś zgubiłeś.
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: De Moon »

Jeśli to b) miało być A iloczyn B to zauważ, że z:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A) + P(B) -P(A \cap B )}\)

wynika:
\(\displaystyle{ P(A \cap B )=P(A) + P(B) -P(A \cup B)}\)
Dann90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 4 lut 2010, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Podziękował: 4 razy

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: Dann90 »

no zgubiłem jeden znak miałem wyliczyć b) P(AB)
angel0601
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 13 paź 2009, o 17:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Własności prawdopodobieństwa

Post autor: angel0601 »

to też masz na to wzór
ODPOWIEDZ