Wykazać niezależność zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
enn_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 sie 2006, o 19:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: cz-wa
Podziękował: 1 raz

Wykazać niezależność zdarzeń

Post autor: enn_ »

Zdarzenia A i B są niezależne. Jak wykazać niezależność zdarzeń A i B'?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wykazać niezależność zdarzeń

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ P(A)=P(A \cap (B \cup B'))=P(A \cap B) + P(A \cap B')}\), \(\displaystyle{ P(A \cap B')=P(A)-P(A \cap B)=P(A)-P(A)P(B)=P(A)P(B')}\)
ODPOWIEDZ