1.Losujemy dwie karty spośród 6 (dwie dwójki, trzy trójki i jedna czwórka). Przyjmijmy, że wynik losowania to suma liczb na kartach. Dla każdego z możliwych wyników oblicz prawdopodobieństwo otrzymania tego wyniku.
2. W każdej z urn jest 6 kul czarnych, 4 kule czerwone i 5 kul białych. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losując po jednej kuli z każdej urny, wyciągniemy dwie kule tego samego koloru.
Proszę o pomoc, nie mogę sobie z tym poradzić
Dwie karty i urna z kulami
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 27 lis 2007, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda / Wrocław
- Pomógł: 1 raz
Dwie karty i urna z kulami
Ad2. Przykładowo wyciągnięcie 2 i 3 kul tego samego koloru łapie się w założenie. Więc wyciągnięcie 3 kul tego samego koloru dla czarnych to
\(\displaystyle{ (\frac{6}{6+5+4})^{3} + (\frac{6}{6+5+4})^2*\frac{5+4}{6+5+4}}\)
I tak dla każdego koloru, pododawać i będzie wynik.
\(\displaystyle{ (\frac{6}{6+5+4})^{3} + (\frac{6}{6+5+4})^2*\frac{5+4}{6+5+4}}\)
I tak dla każdego koloru, pododawać i będzie wynik.