uczniowie pewnej szkoły

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Math2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 10:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

uczniowie pewnej szkoły

Post autor: Math2010 »

uczniowie pewnej szkoły zostali zabrani na wycieczkę do muzeum. W wycieczce wzięło udział 11 uczniów klasy pierwszej,30 uczniów klasy drugiej i 9 uczniów klasy trzeciej. Przed wejsciem do muzeum uczniowie zostali ustawieni w kolejce jeden za drugim. Oblicz prawdopodobieństwo że pierwsi trzej uczniowie w tej kolejce to uczniowie drugiej klasy.



Prosze o rozwiązanie byle jak tego zadania aby było ja tego nie zrozumię ten dział już za mną to tylko powtórzenie do matury i musze mieć zeby zalizyc. na maturze są takie zadania że na piechote policzę a tego typu nie rozumiem juz próbowałem ale na marne. Proszę o chociaż częsciowe rozwiązanie. ale na marne. Proszę o chociaż częsciowe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

uczniowie pewnej szkoły

Post autor: M_L »

Math2010 pisze: Prosze o rozwiązanie byle jak tego zadania aby było ja tego nie zrozumię ten dział już za mną to tylko powtórzenie do matury i musze mieć zeby zalizyc.
Gratuluję podejścia .... i życzę powodzenia na maturze


Wszystkich możliwości wybrania pierwszych trzech uczniów mamy:

\(\displaystyle{ |\Omega | = 50 \cdot 49 \cdot 48}\),

bo:
pierwszego wybieramy dowolnie, drugiego spośród pozostałych \(\displaystyle{ 49}\) osób, trzeciego spośród pozostałych \(\displaystyle{ 48}\) osób.

Zdarzenia sprzyjające.
Wybieramy tylko spośród uczniów drugiej klasy (co wynika z treści zadania), więc możliwości:

\(\displaystyle{ 30 \cdot 29 \cdot 28}\)

Stąd prawdopodobieństwo jest równe:

\(\displaystyle{ \frac{30 \cdot 29 \cdot 28}{50 \cdot 49 \cdot 48}=....}\)
ODPOWIEDZ