Ze zbioru Z = {1,2,3,...,100} wybieramy losowo dwie liczby, a następnie z pozostałych liczb znów wybieramy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu za drugim razem co najmniej jednej liczby parzystej.
Robię zadanie dwoma sposobami i wychodzą głupoty. Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie tego.
Za pierwszym razem losuję dwie kule, zatem za drugim do wylosowania będę miał 98 liczb.
\(\displaystyle{ |\Omega| = {98 \choose 2}}\)
Za pierwszym razem mogę wylosować dwie liczby parzyste lub liczbę parzystą i nieparzystą lub dwie liczby nieparzyste. A' - zdarzenie że nie wylosowano liczby parzystej (czyli wylosowano tylko liczby nieparzyste), mogę je wybrać z 48 liczb parzystych i 50 nieparzystych lub 49 parzystych i 49 nieparzystych lub 50 parzystych i 48 nieparzystych.
\(\displaystyle{ |A'| = {50 \choose 2} + {49 \choose 2} + {48 \choose 2} = 3529}\)
P(A) = 1- P(A') ale niestety wychodzi zupełnie inny wynik.
W akcie desperacji postanowiłem na piechotę policzyć moc zbioru A:
\(\displaystyle{ |A| = {48 \choose 1} {50 \choose 1} + {48 \choose 2} + {49 \choose 1} {49 \choose 1} + {49 \choose 2} + {50 \choose 1} {48 \choose 1} + {50 \choose 2}}\)
I zawiodłem się jeszcze bardziej...bo otrzymałem że |A|=10 730 czyli ponad dwa razy większe od omegi...
Niech mnie ktoś poratuje i powie gdzie robię błędy bo nie mam już sił do tego prawdopodobieństwa
Prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednej kuli parz
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 15 sty 2010, o 22:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 3 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednej kuli parz
To jest zdarzenie wieloetapowe. Najlepiej drzewko
I to chyba tak
Pierwszy etap to trzy gałązki nieparzysta-nieparzysta, parzysta-parzysta, parzysta-nieparzysta
drugi to od każdej z tych 3 znowu masz po trzy tego samego typu.
Pierwszy etap liczysz tak
\(\displaystyle{ |\Omega|= {100\choose 2}=4950}\)
\(\displaystyle{ |n-n|= {50 \choose 2}=1225}\)
\(\displaystyle{ |p-p|= {50 \choose 2}=1225}\)
\(\displaystyle{ |p-n|= {50\choose 1} \cdot {50\choose 1}=2500}\)
dalej liczysz te prawdopodobieństwa dla trzech gałązek
I drugi etap...
nowa omega, można chyba policzyś tylko gałązki nieparzysta-nieparzysta i przez zdarzenie przeciwne
I to chyba tak
Pierwszy etap to trzy gałązki nieparzysta-nieparzysta, parzysta-parzysta, parzysta-nieparzysta
drugi to od każdej z tych 3 znowu masz po trzy tego samego typu.
Pierwszy etap liczysz tak
\(\displaystyle{ |\Omega|= {100\choose 2}=4950}\)
\(\displaystyle{ |n-n|= {50 \choose 2}=1225}\)
\(\displaystyle{ |p-p|= {50 \choose 2}=1225}\)
\(\displaystyle{ |p-n|= {50\choose 1} \cdot {50\choose 1}=2500}\)
dalej liczysz te prawdopodobieństwa dla trzech gałązek
I drugi etap...
nowa omega, można chyba policzyś tylko gałązki nieparzysta-nieparzysta i przez zdarzenie przeciwne
Prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednej kuli parz
\(\displaystyle{ P^{A}=P^{1} \cdot P^{6} + P^{2} \cdot P^{8} + P^{3} \cdot P^{10} +P^{4} \cdot P^{12}
P^{1}=\frac{5}{91}
P^{2}=\frac{30}{91}
P^{3}=\frac{6}{13}
P^{4}=\frac{2}{13}
P^{6}=\frac{n}{n+5}
P^{8}=\frac{n+1}{n+5}
P^{10}=\frac{n+2}{n+5}
P^{12}=\frac{n+3}{n+5}
P^(A)>\frac{1}{3}
n>\frac{1}{14} C.N.U.}\)
P^{1}=\frac{5}{91}
P^{2}=\frac{30}{91}
P^{3}=\frac{6}{13}
P^{4}=\frac{2}{13}
P^{6}=\frac{n}{n+5}
P^{8}=\frac{n+1}{n+5}
P^{10}=\frac{n+2}{n+5}
P^{12}=\frac{n+3}{n+5}
P^(A)>\frac{1}{3}
n>\frac{1}{14} C.N.U.}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednej kuli parz
A - zdarzenie polegającego na wylosowaniu za drugim razem co najmniej jednej liczby parzystej. (3 przypadki)Bartek1991 pisze:Ze zbioru Z = {1,2,3,...,100} wybieramy losowo dwie liczby, a następnie z pozostałych liczb znów wybieramy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu za drugim razem co najmniej jednej liczby parzystej.
A' - zdarzenie polegającego na wylosowaniu za drugim razem ........ (???) (1 przypadek)
Nie prościej?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednej kuli parz
mógłby ktoś to całe zadanie zrobić??? bo też bym chciała to wiedzieć,
ale kompletnie nie wiem jak sie zabrać za to:/
ale kompletnie nie wiem jak sie zabrać za to:/