Z pojemnika w którym są 2 losy wygrywające i 3 losy puste, losujemy 2 razy po jednym losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los wygrywający. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
Proszę o dokładne rozwiązanie tego zadania krok po kroczku
losowanie - co najmniej jedna wygrana
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 08:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
losowanie - co najmniej jedna wygrana
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, o 13:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
losowanie - co najmniej jedna wygrana
Prawdopodobieństwo trafienia dwóch losów przegrywających wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}\cdot\frac{2}{4}=\frac{3}{10}}\).
(Na początku dysponujemy 3 pustymi losami spośród 5 wszystkich, po wyciągnięciu jednego pustego losu w pojemniku są 4 losy, wśród których są 2 puste.)
Szukane zdarzenie jest zdarzeniem do niego przeciwnym, więc prawdopodobieństwo jego zajścia wynosi \(\displaystyle{ 1-\frac{3}{10}=\frac{7}{10}}\).
(Na początku dysponujemy 3 pustymi losami spośród 5 wszystkich, po wyciągnięciu jednego pustego losu w pojemniku są 4 losy, wśród których są 2 puste.)
Szukane zdarzenie jest zdarzeniem do niego przeciwnym, więc prawdopodobieństwo jego zajścia wynosi \(\displaystyle{ 1-\frac{3}{10}=\frac{7}{10}}\).