Strzelanie do tarczy
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Strzelanie do tarczy
Dwaj strzelcy oddali po jednym strzale do tarczy. Oblicz prawdopodobieństwo, że tarcza zostanie przynajmniej raz trafiona, wiedząc, że strzelec X trafia do tarczy średnio 4o razy na 100 strzałów, zaś strzelec Y 80 razy na 100 strzałów.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Strzelanie do tarczy
\(\displaystyle{ A}\) - tarcza zostanie co najmniej raz trafiona
\(\displaystyle{ A'}\) - tarcza nie zostanie trafiona
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')\\
P(A)=1-0,6\cdot 0,2}\)
\(\displaystyle{ A'}\) - tarcza nie zostanie trafiona
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')\\
P(A)=1-0,6\cdot 0,2}\)