zmienna losowa; dystrybuanta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gummybear89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zmienna losowa; dystrybuanta

Post autor: gummybear89 »

Zmienna losowa X ma gęstość f określoną wzorem
\(\displaystyle{ \textbf f(x)=\begin{cases}1/4 \quad -3<x \le -1\\ x \quad 0<x \le a \\0 \quad x \le -3 \vee x>a\end{cases}}\). Znajdź liczbę a, a następnie dystrybuantę F(x), oraz prawdopodobieństwo P(-2 < X < -1/2).
suwak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 6 lis 2004, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 9 razy

zmienna losowa; dystrybuanta

Post autor: suwak »

Z definicji. Całkujesz po zbiorze \(\displaystyle{ (-infty, x]}\) i w zależności w jakim przedziale jest x patrzy na który (które) wzory z gęstości się łapie.

Było podobnych zadań od groma na forum.
ODPOWIEDZ