Rzut kostką i monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kylu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 lis 2006, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec
Podziękował: 1 raz

Rzut kostką i monetą

Post autor: Kylu »

Rzucamy kostką i monetą, aż wypadnie orzeł lub 5tka lub 6tka. Obliczyć prawdopodobieństwo ,że będziemy rzucać przynajmniej 5 razy oraz prawdopodobieństwo, że będziemy rzucać parzystą ilość razy.
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Rzut kostką i monetą

Post autor: szatkus »

Liczba zdarzeń to 12, liczba takich, że wypadnie orzeł to 6, jeszcze R5 i R6, to daje \(\displaystyle{ \frac{8}{12}=\frac{2}{3}}\) szansy na zakończenie. Czyli szansa na to, że będziemy musieli rzucać dalej to \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
ODPOWIEDZ