prosze o pomoc, nie rozumiem jakim sposobem mam rozwiazywac te zadania...
1. Jacek kupił dwie gazety codzienne, trzy tygodniki i jeden miesiecznik. W domu
wyjął losowo dwa pisma. Oblicz prawdopodobienstwo, ze wyjal jeden tygodnik i jedna gazete codzienna.
2. W urnie jest 8 bialych i 6 czarnych kul bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo ze za drugim razem wyjeto kule czarna.
operon rozszerzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
operon rozszerzenie
1.
Wyjął losowo dwa pisma sposród szesciu:
\(\displaystyle{ C_{6}^{2}= {6 \choose 2}=15}\)
...prawdopodobienstwo, ze wyjal jeden tygodnik i jedna gazete codzienna:
\(\displaystyle{ C_{3}^{1}\cdot C_{2}^{1}=6}\)
A więc \(\displaystyle{ p=\frac{6}{15}}\)
2.
Prosimy, napisz poprawne polecenie.
Wyjął losowo dwa pisma sposród szesciu:
\(\displaystyle{ C_{6}^{2}= {6 \choose 2}=15}\)
...prawdopodobienstwo, ze wyjal jeden tygodnik i jedna gazete codzienna:
\(\displaystyle{ C_{3}^{1}\cdot C_{2}^{1}=6}\)
A więc \(\displaystyle{ p=\frac{6}{15}}\)
2.
Prosimy, napisz poprawne polecenie.