Gęstośc prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mikk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 sty 2010, o 17:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Gęstośc prawdopodobieństwa

Post autor: mikk1 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.

Dana jest funkcja, \(\displaystyle{ f(x)=\frac{A}{x ^{4} } dla \left|x \right| \ge 1 , 0 dla \left|x \right| < 1}\)
Dla jakiej wartości A funkcja ta jest gęstością prawdopodobieństwa pewnej zmiennej losowej X? Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że zmienna losowa X przyjmie wartość większą od 2.
drunkard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 23 razy

Gęstośc prawdopodobieństwa

Post autor: drunkard »

A=3/2
P(X>2)=1/16

\(\displaystyle{ 1=\int_{-\infty}^{+\infty}f(x)dx=2\int_{1}^{+\infty}Ax^{-4}dx=2[-\frac{1}{3}Ax^{-3}]^{\infty}_{1}=\frac{2A}{3}}\)

Analogicznie całka oznaczona od 2 do nieskończoności
ODPOWIEDZ