Prawdopodobieństwo.-4 zadania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zancia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 14 sty 2010, o 18:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: czołg
Podziękował: 16 razy

Prawdopodobieństwo.-4 zadania

Post autor: zancia18 »

Mam do zrobienia 4 zadania ale sama sobie z nimi nie radze Więc proszę was o pomoc ( RÓWIEŻ PROSZĘ o rozpisanie jak to robicie żebym mogła się nauczyć w końcu tego ) Dziękuje :*

z.1
Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A')=0,91, \ P(A \cap B)=0,01, \ P(A \cup B)=0,21}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(B), \ P(A' \cap B'), \ P(B-A), \ P(A' \cup B')}\).

z.2
Wykonujemy rzut kostką sześcienną do góry, a następnie monetą. Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo:
a)wyrzucenia trójki na kostce i reszki na monecie,
b)wyrzucenia liczby oczek podzielnej przez 2 na kostce i orła na monecie.

z.3
Z pudełka, w którym jest 12 kul białych, 9 kul zielonych i 6 kul niebieskich wylosowano kolejno, bez zwracania dwie kule.
a)Sporządź drzewko stochastyczne ilustrujące przebieg doświadczenia
b)Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, ze za drugim razem wylosowano kulę białą.
c)Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że obie wylosowane kule są tego samego koloru.

z.4
W pierwszej urnie sa dwie białe i trzy czarne kule, a w drugiej urnie trzy bi9ałe i pięć czarnych.
Rzucamy symetryczną kostką do gry. Jeżeli wypadnie co najmniej pięć oczek to losujemy kulę z drugiej urny, a jeżeli mniej oczek, to losujemy z pierwszej urny.
a)Sporządź drzewko stochastyczne ilustrujące przebieg doświadczenia
b)Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.

DZIĘKUJE Z GÓRY
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, o 12:13 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
ODPOWIEDZ