Najbardziej prawdopodobna ilość zdarzeń w serii

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Najbardziej prawdopodobna ilość zdarzeń w serii

Post autor: mol_ksiazkowy »

Serię stanowi 503 rzuty zwykłą kostką sześciennną. Obliczyć najbardziej prawdopodobną liczbę rzutów w tej serii, w których ukazało się jedno oczko.
Szczypior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2006, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 7 razy

Najbardziej prawdopodobna ilość zdarzeń w serii

Post autor: Szczypior »

Skorzystaj z twierdzenia o najbardziej prawdopodobnej liczbie sukcesów w schemacie Bernoulliego:

Jeśli w schemacie N prób Bernoulliego liczba (N+1)p:
- nie jest całkowita to najbardziej prawdopodbną liczbą sukcesów jest największa liczba całkowita mniejsza od (N+1)p
- jest całkowita - to najbardziej prawdopodobne liczby sukcesów są równe odpowiednio (N+1)p-1 oraz (N+1)p.

W powyższym zadaniu mamy:
- prób Bernoulliego = N = 503,
- sukces, czyli wyrzucenie "jedynki" wynosi 1/6 (dlaczego - chyba nie muszę tłumaczyć ;) )

zatem

(N+1)p = 504 / 6 = 84 (liczba całkowita) ==> Najbardziej prawdopodobne liczby sukcesów są równe 83 i 84.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ