Algorytm do zadania na prawdopodobieństwo.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Jagiell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 sty 2010, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Algorytm do zadania na prawdopodobieństwo.

Post autor: Jagiell »

Witam, mam problem z takim zadaniem:

Mamy n monet ponumerowanych. Dane są liczby Pi (1 \(\displaystyle{ \le}\)i\(\displaystyle{ \le}\)n) oznaczające prawdopodobieństwo, że po rzucie i-tą monetą wypadnie reszka, oraz liczba naturalna k\(\displaystyle{ \le}\)n. Rzucamy każdą monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo że otrzymamy co najmniej k reszek?

Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać za pomocą algorytmu? Pisze na podstawie tego program i odpowiedź typu "suma wszystkich kombinacji co najmniej k-elementowych" niestety mnie nie zadowala. Dzięki z góry za każdą pomoc.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

Algorytm do zadania na prawdopodobieństwo.

Post autor: zaudi »

Według mnie najpierw zrób to sobie dla 2 monet później dla 3 i 4 no i dalej to indukcyjnie dostaniesz wzór który wklepiesz do programu jutro będę miał czas to najwyżej pomogę.
Jagiell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 sty 2010, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Algorytm do zadania na prawdopodobieństwo.

Post autor: Jagiell »

Będę bardzo wdzięczny! Z niecierpliwością czekam:)
ODPOWIEDZ