dziesięciokąt foremny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aceja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 17 paź 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 1 raz

dziesięciokąt foremny

Post autor: aceja »

Ile przekątnych ma dziesięciokąt foremny.?
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 533
Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 77 razy

dziesięciokąt foremny

Post autor: tim »

Każdy wielokąt foremny o "n" bokach ma \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot n \cdot (n-3)}\) przekątnych.
ODPOWIEDZ