Zestaw XIX zad. tresc

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aceja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 17 paź 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 1 raz

Zestaw XIX zad. tresc

Post autor: aceja »

na polce stoi pięciotomowa encyklopedia, której tomy ustawiono w sposób losowy. Ilu równe jest prawdopodobieństwo ze kolejne tomy ustawione są we właściwej kolejności od lewej do prawej lub od prawej do lewej ??
mathiu11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 5 sty 2010, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 50 razy

Zestaw XIX zad. tresc

Post autor: mathiu11 »

\(\displaystyle{ \Omega = 5! = 120}\)

\(\displaystyle{ A = 2}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{120} = \frac{1}{60}}\)
ODPOWIEDZ