z treścią

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aceja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 17 paź 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 1 raz

z treścią

Post autor: aceja »

Ile wynosi Prawdopodobienstwo ze w wyniku rzutu dwiema symetrycznymi kostkami szesciennymi otrzymamy w sumie co najwyzej 10 oczek??
Elminster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 40 razy

z treścią

Post autor: Elminster »

Dla ułatwienia rozwiążmy zadanie odwrotne - jaka jest szansa na wyżucenie powyżej 10 oczek (czyli 11 lub 12).

Ilość możliwych wyników rzutów - \(\displaystyle{ 6*6=36}\)

Ilość możliwości jakie czynią zadość zadaniu: \(\displaystyle{ 3}\) ( dwie szóstki, 6i5 lub 5i6)

Szansa: \(\displaystyle{ 3:36=1:12}\)

Przejdźmy teraz do właściwego zadania - oczywiście suma wyniku z tego zadania i zadania "odwrotnego" musi być równa 1, więc szukane prawdopodobieństwo:

\(\displaystyle{ 1-1:12=11:12}\)
ODPOWIEDZ