Ile wynosi prawdopodobieństwo części wspólnej zdarzeń?
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 17:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 1 raz
Ile wynosi prawdopodobieństwo części wspólnej zdarzeń?
wiadomo,że \(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{3} , \ P(B) = \frac{1}{2} , \ P(A \cup B)= \frac{2}{3}}\) dla pewnych zdarzeń \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Ile wynosi \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) ??
Ostatnio zmieniony 6 sie 2011, o 23:44 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Ile wynosi prawdopodobieństwo części wspólnej zdarzeń?
\(\displaystyle{ P(A \vee B)=P(A)+P(B)-P(A \wedge B)}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}= \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}-x}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{6}= \frac{5}{6}-x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}= \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}-x}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{6}= \frac{5}{6}-x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 14:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łdź
- Pomógł: 1 raz
Ile wynosi prawdopodobieństwo części wspólnej zdarzeń?
\(\displaystyle{ P(A \cup B)= P(A) + P(B)- P(A \cap B)}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} = \frac{1}{3} + \frac{1}{2} - P(A \cap B)\\
\frac{2}{3} - \frac{5}{6} = -P(A \cap B)
\\- \frac{1}{6} = -P(A \cap B)/ \cdot (-1)
P(A \cap B)= \frac{1}{6}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} = \frac{1}{3} + \frac{1}{2} - P(A \cap B)\\
\frac{2}{3} - \frac{5}{6} = -P(A \cap B)
\\- \frac{1}{6} = -P(A \cap B)/ \cdot (-1)
P(A \cap B)= \frac{1}{6}}\)
Ostatnio zmieniony 6 sie 2011, o 23:44 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.