prawdopodobienstwa urodzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
szakiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 17 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LESZNO
Podziękował: 4 razy

prawdopodobienstwa urodzenia

Post autor: szakiq »

mam takie 2 zadania:

1)jakie jest pradowpodobienstwo ze wsrod 4000 osob dokladnie 11 urodzilo sie 23 stycznia;p oraz

czy to liczyc rownaniem bernoulliego? bo jakos sobier nie moge poradzic z rozpisaniem tego
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

prawdopodobienstwa urodzenia

Post autor: mat_61 »

Tak.
Schemat Bernouliego jest OK. Dla tradycyjnych oznaczeń w tym wzorze: N=4000 k=11 p=1/365 q=364/365
szakiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 17 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LESZNO
Podziękował: 4 razy

prawdopodobienstwa urodzenia

Post autor: szakiq »

a podpowie mi ktos jak sobie radzic z tak wielkimi liczbami?:P jest moze jakies uproszczenie czy meczyc to na kalkulatorze ;p
ODPOWIEDZ