Witam Potrzebuję pomocy w wykonaniu tego zadania.
Dana jest Funkcja \(\displaystyle{ f(x)= x^{2}+a}\) Liczbę \(\displaystyle{ a}\) wybieramy losowo ze zbiory \(\displaystyle{ \{-2,-1,0,1,2,3\}}\). Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania takiej liczby, że funkcja \(\displaystyle{ f}\).
a) Będzie miała jedno miejsce zerowe
b) będzie przyjmować wartości ujemne dla wszystkich argumentów \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\)
Z góry dzięki Za pomoc.
Funkcja Liniowa- prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 3 razy
Funkcja Liniowa- prawdopodobieństwo
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, o 16:19 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex]. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Funkcja Liniowa- prawdopodobieństwo
a) jedno miejsce zerowe, gdy a=0, wiec P(A)=\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
b) nigdy nie będzie, więc P(B)=0.
b) nigdy nie będzie, więc P(B)=0.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 3 razy
Funkcja Liniowa- prawdopodobieństwo
Dzięki!
Choć znalazł się jeszcze jeden problem z funkcji liniowej ;/ Tępy troche z matmy jestem ;P
Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli A=(-4,-6), B=(2,-4).
Choć znalazł się jeszcze jeden problem z funkcji liniowej ;/ Tępy troche z matmy jestem ;P
Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli A=(-4,-6), B=(2,-4).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Funkcja Liniowa- prawdopodobieństwo
Prosta AB:
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}x-4\frac{2}{3}}\)
Srodek AB:
\(\displaystyle{ S_{AB}=(-1;-5)}\)
Prosta, prostopadła do AB, przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ S_{AB}}\):
\(\displaystyle{ y=-3x+b\\
-5=-3 \cdot (-1) +b\\
b=-8\\
y=-3x-8}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}x-4\frac{2}{3}}\)
Srodek AB:
\(\displaystyle{ S_{AB}=(-1;-5)}\)
Prosta, prostopadła do AB, przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ S_{AB}}\):
\(\displaystyle{ y=-3x+b\\
-5=-3 \cdot (-1) +b\\
b=-8\\
y=-3x-8}\)