orzeł czy reszka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kkqba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 sty 2010, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

orzeł czy reszka

Post autor: kkqba »

witam, szukam pomocy w obliczeniu rachunku prawdopodobienstwa. Przerabialem go dawno temu, a z ciekawosci chcialem obliczyc jakie jest prawdopodobienstwo wyrzycenia 7 i 8 razy pod rzad reszki lub orla.
z gory dziekuje za pomoc:)
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

orzeł czy reszka

Post autor: Vieshieck »

7 razy - \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^7}\)
8 razy - \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^8}\)
ODPOWIEDZ