Dwa pudełka ......

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
alexandra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 23 maja 2006, o 07:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Dwa pudełka ......

Post autor: alexandra »

Dane są dwa pudełka. W pierwszym pudełku znajdują się dwie kule : jedna biała i jedna czarna. W drugip pudełku jest jedna kula biała i dwie kule czarne. Zlosowo wybranego pudełka wylosowano kolejno (bez zwracania) dwie kule. Okazało się, że pierwsza wylosowana kula jest czarna. Jeżeli p oznacza prawdopodobieństwo, że także druga wylosowana kula jest czarna, to:
a) 0,2 < p < 0,5 ;
b) 0,3 < p < 0,8 ;
c) 6p jest liczbą całkowitą;
d) 4p jest liczbą całkowitą ?
mazullo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2006, o 23:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów

Dwa pudełka ......

Post autor: mazullo »

Odpowiedź c)
6*p

Jeżeli wylosujemy pudełko 1. (prawdopodobieństwo tego zdarzenia to 1/2)
p1 = 1/2 * 1/2 * 0 = 0
(tylko jedna kulka czarna w tym pudełku, więc za drugim razem nie wylosujemy już czarnej stąd zero)

Jeżeli wylosujemy pudełko 2. (prawdopodobieństwo tego zdarzenia to 1/2)
p2 = 1/2 * 2/3 * 1/2 = 1/6
(prawdopodobieństwo wylosowanie kulki czarnej w pierwszym losowaniu jest 2/3 a w drugim 1/2)

p=p1 + p2 = 0 + 1/6
p=1/6
ODPOWIEDZ