Wiadomo że:
\(\displaystyle{ P(A)}\)=\(\displaystyle{ \frac{3}{25}}\)
\(\displaystyle{ P(B')}\)=\(\displaystyle{ \frac{7}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)= \frac{4}{10}}\)
Oblicz:
a) \(\displaystyle{ P(A-B)}\)
b) \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\)
Chciałabym żeby było to uzasadnione dlaczego, nie rozumiem tego...
Prawdopodobieństwo- nie rozumiem ;-/
Prawdopodobieństwo- nie rozumiem ;-/
Tzn. czego dokładnie nie rozumiesz? Wzorki znasz?
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A) \\ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B) \\ P(A-B)=P[A-(A \cap B)]=P(A)-P(A \cap B)}\)
Jak nie wiesz w jaki sposób się zabierać za takie zadanka, to wzorki przed nosem i rysujesz sobie to.
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A) \\ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B) \\ P(A-B)=P[A-(A \cap B)]=P(A)-P(A \cap B)}\)
Jak nie wiesz w jaki sposób się zabierać za takie zadanka, to wzorki przed nosem i rysujesz sobie to.