W sklepie mięsnym znajdują się parówki trzech różnych firm. Miła sprzedawczyni przemieszała świeży towar z lekko przeterminowanym. Liczba przeterminowanych wynosi odpowiednio 8%, 10% i 15%. Kupujemy losowo jedną parówkę. Oblicz prawdopodobieństwo że będzie ona świeża.
Nie chodzi mi dokładnie o wynik tylko sposób jak to rozwiązać i jak rozumieć to zadanie.
Prawdopodobieństwo wylosowania dobrego produktu
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania dobrego produktu
Mam rozumieć, że szansa wylosowania jednej z trzech firm jest zawsze taka sama?
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{3} \cdot 0,92 + \frac{1}{3} \cdot 0,9 + \frac{1}{3} \cdot 0,85}\)
Trzeba tłumaczyć? \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) to szansa wybrania konretnej firmy, a te wartości przez które jest to mnożone, to prawdopodobieństwo wylosowania dobrej parówki tejże firmy
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{3} \cdot 0,92 + \frac{1}{3} \cdot 0,9 + \frac{1}{3} \cdot 0,85}\)
Trzeba tłumaczyć? \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) to szansa wybrania konretnej firmy, a te wartości przez które jest to mnożone, to prawdopodobieństwo wylosowania dobrej parówki tejże firmy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo wylosowania dobrego produktu
Ale to chyba jest wzór na obliczenie prawdopodobieństwa kupienia przeterminowanej parówki? czy się mylę nie trzeba tu P(A') wyliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania dobrego produktu
Nie. Przeterminowane stanowią 8%, więc dobre 92%. Stąd: \(\displaystyle{ 0,92}\). Itd.