Losowanie cukerków

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
SenioritaKamilaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 20:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Losowanie cukerków

Post autor: SenioritaKamilaK »

W 2 pudełkach są cukierki - w pierwszym jest 15 cukierków czekoladowych i 5 owocowych, a w drugim 5 czekoladowych i 15 owocowych.
Losujemy po jednym cukierku z każdego pudełka.
Jakie jest prawdopodobienstwo, że oba wylosowane cukierki są czekoladowe?

Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Losowanie cukerków

Post autor: mx2 »

SenioritaKamilaK pisze:W 2 pudełkach są cukierki - w pierwszym jest 15 cukierków czekoladowych i 5 owocowych, a w drugim 5 czekoladowych i 15 owocowych.
Losujemy po jednym cukierku z każdego pudełka.
Jakie jest prawdopodobienstwo, że oba wylosowane cukierki są czekoladowe?
Narysuj sobie drzewko.
Z pierwszego pudełka \(\displaystyle{ P=\frac{15}{20}}\)
i drugie pudełko:
\(\displaystyle{ P=\frac{5}{20}}\)
Czyli prawdopodobieństwo wylosowania 2 cukierków wynosi
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{15}{20}\cdot \frac{5}{20}}\)
ODPOWIEDZ