Rozkład wykładniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MisterWolf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 9 paź 2009, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład wykładniczy

Post autor: MisterWolf »

Pokazać, że zmienne \(\displaystyle{ X + Y}\) , \(\displaystyle{ \frac{X}{Y}}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi, gdzie \(\displaystyle{ X}\), \(\displaystyle{ Y}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi o jednakowym rozkładzie wykładniczym.
Jak to zrobić ? Mój pomysł był taki:
Wyliczyć gęstość zmiennych \(\displaystyle{ Z = X + Y}\) (tutaj 2. rozkład Erlanga), \(\displaystyle{ S = \frac{X}{Y}}\)
Pokazać:
\(\displaystyle{ f_1(z)f_2(s) = f(z,s)}\) gdzie \(\displaystyle{ f}\) jest gęstością \(\displaystyle{ (Z,S)}\), a \(\displaystyle{ f_1}\), \(\displaystyle{ f_2}\) to gęstości brzegowe. Ale jak wyznaczyć \(\displaystyle{ f}\) oraz czy nie da się zrobić tego prościej/szybciej ?
ODPOWIEDZ