W tali 52 kart losujemy 5 kart.Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania co najmiej 1 trefla.
tylko prosze o caly zapis zadania a nie tylko wynik.To zadanie jest mi potrzebne bardzo...Z gory dziekuje.
oblicz prawdopodobienstwo
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 50 razy
oblicz prawdopodobienstwo
Przestrzeń: \(\displaystyle{ {52 \choose 5} = \frac{52!}{5! \cdot 47!} = \frac{47!\cdot 48\cdot 49\cdot 50\cdot 51\cdot 52}{5!\cdot 47!} = \frac{311875200}{120} = 2598960}\)
\(\displaystyle{ A= {13 \choose 1}\cdot {47 \choose 4} + {13 \choose 2}\cdot {47 \choose 3} + {13 \choose 3}\cdot {47 \choose 2}+ {13 \choose 4}\cdot {47 \choose 1}+ {13 \choose 5} =}\) dokończ
\(\displaystyle{ P(A)=}\)
Edit. Poprawa.
\(\displaystyle{ A= {13 \choose 1}\cdot {47 \choose 4} + {13 \choose 2}\cdot {47 \choose 3} + {13 \choose 3}\cdot {47 \choose 2}+ {13 \choose 4}\cdot {47 \choose 1}+ {13 \choose 5} =}\) dokończ
\(\displaystyle{ P(A)=}\)
Edit. Poprawa.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, o 18:01 przez mathiu11, łącznie zmieniany 1 raz.
oblicz prawdopodobienstwo
A zdarzenie powinno byc takie??? : A-wylosowanie co najmniej jednego trefla
A w tym P(A) to trzeba cos odjac ? Sory ale nie orientuje sie jak to sie robi:(
A w tym P(A) to trzeba cos odjac ? Sory ale nie orientuje sie jak to sie robi:(