Jakie jest prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Jakie jest prawdopodobienstwo

Post autor: Kila »

Moglby mi ktos rozwiazac to zadanie dokladnie ,i wytlumaczyc krok po kroku jak je trzeba zrobic.To dla mnie bardzo wazne.Z gory dzieki.

Michal ma 20 ksiazek przygodowych.Wszystkie ksiazki postawil losowo na polce.Jakie jest prawdopodobienstwo ze wymienione 2 ksiazki nie beda staly obok siebie.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Jakie jest prawdopodobienstwo

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=20!}\)
\(\displaystyle{ A}\) - dwie wybrane książki nie będą stały koło siebie
\(\displaystyle{ A'}\)- dwie wybrane książki będą stały koło siebie
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
Traktujemy dwie wybrane książki jak jedną, wtedy mamy 19 książek do ustawienia. Ale te wybrane książki (\(\displaystyle{ K_1}\) i \(\displaystyle{ K_2}\)) mozną ustawić na \(\displaystyle{ 2!}\) sposoby (\(\displaystyle{ K_1,K_2}\) lub \(\displaystyle{ K_2,K_1}\)), czyli \(\displaystyle{ \overline{\overline{A'}}=19!\cdot 2!}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-\frac{19!\cdot 2!}{20!}}\)
ODPOWIEDZ