Witam.
Mam zadanie ale nie wiem jak się do tego zabrać :
15 osób 6 kobiet, 4 bilety. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 3 kobiety dostaną bilety.
Mam jeszcze takie pytanie. Czy obliczanie prawdopodobieństwa to tylko:
Permutacje bez powtórzeń
Permutacje z powtórzeniami
Wariacje z powtórzeniami
Wariacje bez powtórzeń
Kombinacje bez i z powtórzeniami
Czy coś ponad to ???
Za wszytkie odpowiedzi serdecznie dziękuję.
15 osób, 6 kobiet, 4 bilety
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
15 osób, 6 kobiet, 4 bilety
Ad zadania:
moc omegi: \(\displaystyle{ C^4_{15}}\) (bo cztery osoby spośród piętnastu dostaną bilet)
moc zdarzenia: \(\displaystyle{ C^3_6\cdot C^1_9}\) (bo trzy spośród sześciu kobiet dostaną bilet oraz jeden mężczyzna spośród dziewięciu)
moc omegi: \(\displaystyle{ C^4_{15}}\) (bo cztery osoby spośród piętnastu dostaną bilet)
moc zdarzenia: \(\displaystyle{ C^3_6\cdot C^1_9}\) (bo trzy spośród sześciu kobiet dostaną bilet oraz jeden mężczyzna spośród dziewięciu)
15 osób, 6 kobiet, 4 bilety
Ok fajnie powoli zaczynam rozumieć a czy zadanie :
Są 4 kule białe i 3 czarne. Oblicz prwdpodobieńtwo wylosowania białej.
oblicza się w ten sam sposób co powyżej ?
W powyższym to chyba Kombinacje z powtórzeniami ?
Mogłabyś jeszcze rozpisać to poprzednie zadanie -> tą moc zdarzenia ?
Dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Są 4 kule białe i 3 czarne. Oblicz prwdpodobieńtwo wylosowania białej.
oblicza się w ten sam sposób co powyżej ?
W powyższym to chyba Kombinacje z powtórzeniami ?
Mogłabyś jeszcze rozpisać to poprzednie zadanie -> tą moc zdarzenia ?
Dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2006, o 17:30 przez spectrum, łącznie zmieniany 1 raz.
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
15 osób, 6 kobiet, 4 bilety
Pierwsze zadanie z kombinacji.
W tym nowym wystarczy definicja klasyczna prawdopodobieństwa.
moc omegi = 7 (bo jest siedem kul do wylosowania)
moc zdarzenia = 4 (bo masz cztery kule białe)
Więc P=4/7
W poprzednim zadaniu masz obliczyć p-bieństwo, ze trzy kobiety dostaną bilet (tak więc \(\displaystyle{ C^3_6}\)) A ponieważ są cztery bilety, to jeden z nich musi dostać mężczyzna (stąd \(\displaystyle{ C^1_9}\))
W tym nowym wystarczy definicja klasyczna prawdopodobieństwa.
moc omegi = 7 (bo jest siedem kul do wylosowania)
moc zdarzenia = 4 (bo masz cztery kule białe)
Więc P=4/7
W poprzednim zadaniu masz obliczyć p-bieństwo, ze trzy kobiety dostaną bilet (tak więc \(\displaystyle{ C^3_6}\)) A ponieważ są cztery bilety, to jeden z nich musi dostać mężczyzna (stąd \(\displaystyle{ C^1_9}\))
15 osób, 6 kobiet, 4 bilety
Ok to już dla mnie w miarę jasne.
Do tego zadania chciałbym zadać ostatnie pytanie :
Jak dokładnie oblicza się to C 3 po 6
Do tego zadania chciałbym zadać ostatnie pytanie :
Jak dokładnie oblicza się to C 3 po 6