prawdop geometryczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dorka5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 sty 2010, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

prawdop geometryczne

Post autor: dorka5 »

Proszę obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze wybrany w sposób losowy punkt kwadratu |x|<1,
|y|<1 jest:
a) punktem lezącym wewnątrz okręgu o równaniu x^2 + y^2 = 1
b) środkiem okręgu o równaniu x^2 + y^2 = 1
c) punktem nalezącym do prostej x = y.
Czy zdarzenia b) i c) są mozliwe?

Z gory dziekuje za szybko odpowiedz
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

prawdop geometryczne

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ \mu (\Omega}=1\\
\mu (A)=\frac{\pi}{4}\\
P(A)=\frac{\pi}{4}\\
\mu (B)=0\\
P(B)=0\\
\mu (C)=0\\
P(C)=0}\)

zdarzenia B i C są możliwe
ODPOWIEDZ