oblicz prawdopodobienstwo
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 11:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: qw
oblicz prawdopodobienstwo
Proszę o pomoc w tym zadaniu: rzucamy czerwona i zielona kosta szescienna oblicz prawdo. zdarzenia polegające na wyczuceniu takiej samej liczby oczek na obu kostakach
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
oblicz prawdopodobienstwo
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = W_6^2 = 36}\)
\(\displaystyle{ A = \{(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)\}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 6}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ A = \{(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)\}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 6}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{1}{6}}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, o 13:28 przez Bieniol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 11:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: qw