Winda pasażerowie piętro, grupa studentów- zadanka dwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
raimstain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

Winda pasażerowie piętro, grupa studentów- zadanka dwa

Post autor: raimstain »

1) Winda rusza z siedmioma pasażerami i zatrzymuje się na 10 piętrach. Jakie jest prawdopodobieństwo
zdarzeń:
a) wszyscy wysiądą na tym samym piętrze,
b) żadnych dwóch pasażerów nie wysiądzie na tym samym piętrze,
c) trzej pasażerowie wysiądą na 9-tym piętrze?


2) Dwudziestoosobowa grupa studencka, w której jest 6 kobiet, otrzymała 5 biletów do teatru. Bilety
rozdziela się drogą losowania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród posiadaczy biletów znajdą się:
a) dokładnie 3 Panie,
b) co najmniej 3 Panie,
c) co najwyżej 3 Panie?

ktoś ma pomysł jak to zrobić?
aniess85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 31 paź 2009, o 19:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Winda pasażerowie piętro, grupa studentów- zadanka dwa

Post autor: aniess85 »

zad2
a) \(\displaystyle{ \omega = 15504}\)
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 3} {14 \choose 2} = 1820}\)
\(\displaystyle{ P(A) \approx 0,12}\)
b) B' - zadna nie dostanie
\(\displaystyle{ P(B') = {14 \choose 5} = \frac{2002}{15504} \approx 0,13}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)
\(\displaystyle{ P(B) \approx 0,87}\)

-- 13 sty 2010, o 23:23 --

zad1
a) omega = \(\displaystyle{ 10^{7}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{7^{10}}{10^{7}}}\)
b)
\(\displaystyle{ P(B)= 10*9*8*7*6*5*4= 604800= \frac{604800}{10^{7}} \approx 0,06}\)
a co do przykladu c to chyba \(\displaystyle{ 10*8*7*6=3360= \frac{3360}{10^{7}} =0,000336}\)
ODPOWIEDZ