Proces Winera

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bankierka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 6 maja 2009, o 10:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 6 razy

Proces Winera

Post autor: bankierka »

Mam pytanko jeżeli ktoś bedzie umiał odpowiedzieć mi jaka bedzie wartość oczekiwana logarytmu stopy zwrotu \(\displaystyle{ ln( \frac{S(1)}{S(0)} )}\) dla \(\displaystyle{ S _{t}=5exp(6W _{t} )}\), , czy to bedzie a) 0, b)5, c)ln5, ?
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Proces Winera

Post autor: Emiel Regis »

\(\displaystyle{ W_t \sim \mathcal{N}(0, \sqrt{t})}\)

\(\displaystyle{ \mbox{E} \left ( \ln \frac{S(t)}{S(0)} \right) = \mbox{E} \left( \ln \frac{5 e^{6W_1}}{5} \right)= \mbox{E}( 6W_1 )= 0}\)
ODPOWIEDZ