mam obliczyc prawdopodobienstwo, ze na 7 rzutow kostka co najwyzej 3 razy wypadnie liczba oczek NIE MNIEJSZA od 4.
no wiec n = 7 k = 3
liczbe prawdopodobieństwo zajscia sukcesu w 1 próbie:
liczba wszystkich zdarzen to jest 6
liczba zdarzen sprzyjajacych { 4 ,5 ,6 } a wiec
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}}\) wiec q tez tyle wynosi
i licze
\(\displaystyle{ {7\choose 3} \frac{1}{2}^{3} \frac{1}{2}^{4}}\)
i wychodzi mi zle powinno wyjsc 0,5
prosze o pomoc
oblicz prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LESZNO
- Podziękował: 4 razy
oblicz prawdopodobieństwo
czyli co? podstawic z k raz 1 raz 2 raz 3 obliczyc a na koncu wszystko dodac?