Zad 1.
Ile jest naturalnych liczb dwucyfrowych, których cyfra dziesiątek jest nieparzysta,a cyfra jedności jest parzysta?
Zad 2.
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w ktorych kazda cyfra jest inna i cyfrą jedności jest 5?
Zad 3.
Uczniowie trzeciej klasy w kolejnych dniach tygodnia mają następujące liczby lekcji: 6, 7, 7, 5, 6.
a) Podaj medianę powyższego zestawu danych.
b) Oblicz średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe liczby lekcji w tej klasie.
Proszę o rozw. krok po kroku. dziękuje
Prawdopodobieństwo, zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Prawdopodobieństwo, zadania
Ad 1) Mamy zbiór cyfr: \(\displaystyle{ \{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9\}}\)
Zatem na pierwszym miejscu wybieramy cyfrę nieparzystą: \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\). Na drugim cyfrę parzystą \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\). Dostajemy:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {5 \choose 1}^2}\)
Ad 2) Mamy zbiór cyfr: \(\displaystyle{ \{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9\}}\)
Na trzecim miejscu wybieramy \(\displaystyle{ 5}\). Na pierwszy wybieramy dowolną cyfrę (oprócz wybranej już piątki i zera - bo wtedy liczba nie będzie trzycyfrowa). Na drugim miejscu wybieramy jedną z pozostałych, czyli:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {8 \choose 1} \cdot {8 \choose 1} \cdot {1 \choose 1}}\)
Zatem na pierwszym miejscu wybieramy cyfrę nieparzystą: \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\). Na drugim cyfrę parzystą \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\). Dostajemy:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {5 \choose 1}^2}\)
Ad 2) Mamy zbiór cyfr: \(\displaystyle{ \{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9\}}\)
Na trzecim miejscu wybieramy \(\displaystyle{ 5}\). Na pierwszy wybieramy dowolną cyfrę (oprócz wybranej już piątki i zera - bo wtedy liczba nie będzie trzycyfrowa). Na drugim miejscu wybieramy jedną z pozostałych, czyli:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {8 \choose 1} \cdot {8 \choose 1} \cdot {1 \choose 1}}\)