transformacja zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ludomirek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 sty 2010, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racek

transformacja zmiennej losowej

Post autor: ludomirek »

Witam serdecznie.
Mam takie zadanie:
cecha X ma rozkład jednostajny na odcinku [a,a+1], gdzie a jest nieznane. Wykazać, że estymator:
\(\displaystyle{ T_{n}=\max_{1 \le i \le n}X_{i}-\frac{n}{n+1}}\)
parametru a jest nieobciążony.

częścią tego zadania, z którą mam problem, jest wyznaczenie rozkładu zmiennej Y danej wyrażeniem:
\(\displaystyle{ Y=max(X_{1},X_{2},...,X_{n})}\)

z góry dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ