Rachunek prawdopodobieństwa..
Rachunek prawdopodobieństwa..
wiedząc że P(A)= 3:8 a P(B)= 1:2 oraz P(A suma B) = 3:4 wskaż P(A część wspólna z B). Sorki, nie umiem się posługiwiać latexami. podzielone oznacza znak ułamka. proszę o rozwiązanie, nie o wynik
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rachunek prawdopodobieństwa..
\(\displaystyle{ P(A \vee B)=P(A)+P(B)-P(A \wedge B)}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}= \frac{3}{8}+ \frac{1}{2}-x}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{8}= \frac{3}{8}+ \frac{4}{8}-x}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{8}= \frac{7}{8}-x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}= \frac{3}{8}+ \frac{1}{2}-x}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{8}= \frac{3}{8}+ \frac{4}{8}-x}\)
\(\displaystyle{ \frac{6}{8}= \frac{7}{8}-x}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{8}}\)