Z tali 52 kart losujemy 1 karte.Oznaczamy zdarzenia: A-wylosowano krola, B:-wylosowano karte koloru pikowego lub treflowego.
a) opisz slowami zdarzenia\(\displaystyle{ A \cap B' , A \cup B}\)
b) Oblicz \(\displaystyle{ P(A), P(B), P(A \cap B') ,P(A \cup B)}\)
Opisz slowami zdarzenia i oblicz
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Opisz slowami zdarzenia i oblicz
a) \(\displaystyle{ A \cap B^ \prime}\) - wylosowano czerwonego króla.
\(\displaystyle{ A \cup B}\) - wylosowano króla, lub kartę czarnego koloru.
b) \(\displaystyle{ P(A) = \frac{4}{52} = \frac{1}{13}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{26}{52} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B^ \prime) = \frac{2}{52} = \frac{1}{26}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{28}{52} = \frac{7}{13}}\)
\(\displaystyle{ A \cup B}\) - wylosowano króla, lub kartę czarnego koloru.
b) \(\displaystyle{ P(A) = \frac{4}{52} = \frac{1}{13}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{26}{52} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B^ \prime) = \frac{2}{52} = \frac{1}{26}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{28}{52} = \frac{7}{13}}\)