Jakie jest prawdopodobienstwo
Jakie jest prawdopodobienstwo
10 uczestnikow wycieczki wsrod ktorych jest pan Pawel i pan Rafal ustawilo sie losowo przed kasa,chcac kupic bilety do muzeum.Jakie jest prawdopodobienstwo ze pan Pawel i Rafal nie stoja obok siebie
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 sty 2012, o 12:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puławy
Jakie jest prawdopodobienstwo
Odświeżam temat, ponieważ aktualnie przerabiam ten dział i spotkałam się z tym właśnie zadaniem. Czy mógłby mi ktoś dokładniej wyjaśnić takie rozwiązanie? W sieci nic nie znalazłam, a w szkole skupiamy się jedynie na drzewkach, tabelkach lub wypisywaniu wszystkich możliwości, zupełnie pominięto dział kombinatoryki.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 sty 2012, o 12:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puławy
Jakie jest prawdopodobienstwo
\(\displaystyle{ P(A') = \frac{2 \cdot 9!}{10!} = \frac{2 \cdot 9!}{9! \cdot 10} = \frac{2}{10} = \frac{1}{5} = 0,2}\)
O to chodzi? Gotowe podstawione wartości umiem policzyć, ale nie rozumiem dlaczego \(\displaystyle{ A' = 2 \cdot 9!}\)
O to chodzi? Gotowe podstawione wartości umiem policzyć, ale nie rozumiem dlaczego \(\displaystyle{ A' = 2 \cdot 9!}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Jakie jest prawdopodobienstwo
Jeśli stoją obok siebie, to traktujemy ich jak jedną osobę. Mamy więc \(\displaystyle{ 9!}\) ustawień. Wszystkich ustawień jest oczywiście \(\displaystyle{ 10!}\). Mnożymy to przez dwa, bo mogą stać obok siebie na dwa sposoby: Paweł-Rafał i Rafał-Paweł.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 sty 2012, o 12:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puławy
Jakie jest prawdopodobienstwo
Właśnie przede wszystkim zastanawiałam się nad \(\displaystyle{ 9!}\). Już chyba rozumiem, dziękuję bardzo.