Oblicz prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: Kila »

Partia towaru sklada sie z 50 elementow.Sprawdzamy 20 elementow losowo wybranych.Partie towaru przyjmujemy,jesli wsrod sprawdzonych elementow jest nie wiecej niz jeden wadliwy.Oblicz prawdopodobienstwo przyjecia partii towaru zawiarajacej 5 elementow wadliwych
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: Gotta »

A - przyjęcie partii = wśród wylosowanych 20 sztuk jest co najwyżej jedna wadliwa
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5\choose 0}\cdot {45\choose 20}+{5\choose 1}\cdot {45\choose 19}}{{50\choose 20}}}\)
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: Kila »

Czy to jest dobry zapis??

Moc zbioru A:
\(\displaystyle{ C^{20} _{45}*C ^{0} _{5} +C ^{19} _{45}*C ^{1} _{5}}\)

Moc omega:
\(\displaystyle{ C ^{20} _{50}}\)
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: Gotta »

dobry
ODPOWIEDZ