Spośród liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
loli2208
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 6 sty 2010, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Spośród liczb

Post autor: loli2208 »

Spośród liczb 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby.
a) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń
A- iloczyn wylosowanych liczb jest większy od 20,
B- za pierwszym razem wylosowano liczbę parzystą.
b) Sprawdź, czy zdarzenia A i B są niezależne
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Spośród liczb

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ A}\)- iloczyn wylosowanych liczb jest większy od 20
\(\displaystyle{ A=\{46,56, 64, 65\}\\
P(A)=\frac{4}{6\cdot 5}=\frac{2}{15}}\)

\(\displaystyle{ B}\) - za pierwszy razem wylosowano liczbę parzystą
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{15}{30}=\frac{1}{2}\\
A\cap B=\{46,64\}\\
P(A\cap B)=\frac{2}{30}= P(A)\cdot P(B)}\)

zatem zdarzenia są niezależne
ODPOWIEDZ