prośba o rozwiązanie zadania o treści:
Rzucamy 5 razy parą kostek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej 3 razy na obu kostkach otrzymamy nieparzystą ilość oczek?
rzucamy 5 razy parą kostek....
- tomekture8
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: turek
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 40 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
rzucamy 5 razy parą kostek....
\(\displaystyle{ A}\) - co najmniej trzy razy otrzymano na obu kostkach nieparzystą liczbę oczek
Schemat Bernoulliego:
\(\displaystyle{ n=5}\) - liczba prób
\(\displaystyle{ k=3,4,5}\)- liczba sukcesów
\(\displaystyle{ p=\frac{9}{36}=\frac{1}{4}}\) - prawdopodobieństwo zdarzenia, że rzucając dwoma kostkami no obu wypadnie nieparzysta liczba oczek
\(\displaystyle{ P(A)={5\choose 3}\cdot \left(\frac{1}{4}\right)^3\cdot \left(\frac{3}{4}\right)^2+{5\choose 4}\cdot \left(\frac{1}{4}\right)^4\cdot \left(\frac{3}{4}\right)^1+{5\choose 5}\cdot \left(\frac{1}{4}\right)^5\cdot \left(\frac{3}{4}\right)^0}\)
Schemat Bernoulliego:
\(\displaystyle{ n=5}\) - liczba prób
\(\displaystyle{ k=3,4,5}\)- liczba sukcesów
\(\displaystyle{ p=\frac{9}{36}=\frac{1}{4}}\) - prawdopodobieństwo zdarzenia, że rzucając dwoma kostkami no obu wypadnie nieparzysta liczba oczek
\(\displaystyle{ P(A)={5\choose 3}\cdot \left(\frac{1}{4}\right)^3\cdot \left(\frac{3}{4}\right)^2+{5\choose 4}\cdot \left(\frac{1}{4}\right)^4\cdot \left(\frac{3}{4}\right)^1+{5\choose 5}\cdot \left(\frac{1}{4}\right)^5\cdot \left(\frac{3}{4}\right)^0}\)