2.Strzelec oddaje trzy strzały do celu.Prawdopodobienstwo trafienia do celu za kazdym razem jest równe 0,6.Wyznaczyć rozłakd liczby strzałów celnych.Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję liczby strzałów celnych.
jakby ktoś wiedział prosze o pomoc
Prawdopodobienstwo trafienia do celu
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Prawdopodobienstwo trafienia do celu
podobe zadanie masz tutaj
1. zapisujesz rozkład w postaci tabeli
x_i - liczba celnych strzałów
p_i - prawdopodobieństwo
prawdopodobieństwa policzysz ze schematu bernoulliego
2. obliczasz wartość oczekiwaną
\(\displaystyle{ EX= \bigsum_{i} x_i p_i}\)
i wariancję
\(\displaystyle{ D^2X= E(X-EX)^2=\bigsum_{i}(x_i-EX)^2p_i}\)
1. zapisujesz rozkład w postaci tabeli
x_i - liczba celnych strzałów
p_i - prawdopodobieństwo
prawdopodobieństwa policzysz ze schematu bernoulliego
2. obliczasz wartość oczekiwaną
\(\displaystyle{ EX= \bigsum_{i} x_i p_i}\)
i wariancję
\(\displaystyle{ D^2X= E(X-EX)^2=\bigsum_{i}(x_i-EX)^2p_i}\)