Gęstośc dwuwymiarowej zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
efsien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 17 lis 2008, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 12 razy

Gęstośc dwuwymiarowej zmiennej losowej

Post autor: efsien »

Nie wiem kompletnie jak się zabrać za takie zadanie:
Niech X będzie wielkością zapotrzebowania na towar, a Y ceną jednostki tego towaru. Zakładamy że X, Y są zmiennymi niezależnymi o gęstościach odpowiednio równych:
\(\displaystyle{ f(x) = \begin {cases} \frac {2}{9} x dla x \subset <0,3> \\ 0 dla pozostałych \end{cases}}\)

oraz

\(\displaystyle{ f(y) = \begin {cases} \frac {1}{a} dla y \subset <0,a> \\ 0 dla pozostałych \end {cases}}\)

wyznaczyć gęstość dwuwymiarowej zmiennej losowej (X,Y)


Jak z dwóch jednowymiarowych można przejść do jednej dwuwymiarowej gęstości? jaka jest zależność...

bo wiedząc że x,y są neizależne mogę wysunąc taki wniosek np:

\(\displaystyle{ f(x,y) = f_{x}(x) * f_{y}(y)}\)

ale to mi wiele chyba nie pomaga...
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Gęstośc dwuwymiarowej zmiennej losowej

Post autor: luka52 »

efsien pisze:bo wiedząc że x,y są neizależne mogę wysunąc taki wniosek np:

\(\displaystyle{ f(x,y) = f_{x}(x) * f_{y}(y)}\)

ale to mi wiele chyba nie pomaga...
Czyli:
\(\displaystyle{ f(x,y) = \begin{cases} \frac{2x}{9a} & \text{dla} \; (x,y) \in[0,3] \times [0,a] \\ 0 & \text{dla pozostałych} \; (x,y)\end{cases}}\)
efsien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 17 lis 2008, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 12 razy

Gęstośc dwuwymiarowej zmiennej losowej

Post autor: efsien »

i tylko tyle?
ale przecież \(\displaystyle{ f(x)}\) to nie jest \(\displaystyle{ f_{x}(x)}\) ???
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Gęstośc dwuwymiarowej zmiennej losowej

Post autor: luka52 »

efsien pisze:i tylko tyle?
No tyle.
efsien pisze:ale przecież \(\displaystyle{ f(x)}\) to nie jest \(\displaystyle{ f_{x}(x)}\) ???
No to wtedy w ogóle jest bez sensu to co napisałaś bo jedna funkcja \(\displaystyle{ f}\) kłóci się z drugą...
efsien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 17 lis 2008, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 12 razy

Gęstośc dwuwymiarowej zmiennej losowej

Post autor: efsien »

nie rozumiem dlaczego gęstośc jednowymiarowej zmiennej losowej to jest funkcja brzegowa tej zmiennej ?
bstq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 67 razy

Gęstośc dwuwymiarowej zmiennej losowej

Post autor: bstq »

jeśli te zmnienne są niezależne to tak jest
ODPOWIEDZ