funkcja charakterystyczna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
franek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 110 razy

funkcja charakterystyczna

Post autor: franek89 »

Funkcja charakterystyczna przyjmuje wartości 0,1,2... z prawdopodobieństwami \(\displaystyle{ P(X=k)=pq^{k}}\). Znaleźć funkcję charakterystyczną zm. los. Y=2X+1
\(\displaystyle{ \phi_{y}(t)=e^{itb}*\phi_{x}(at)}\)
czy to, że A=2 oznacza, że w przypadku gdy
\(\displaystyle{ \phi_{x}(t)=\frac{p}{1-e^{it}q}}\)
to
\(\displaystyle{ \phi_{x}(2t)=\frac{p}{1-e^{i2t}q}}\)
i
\(\displaystyle{ \phi_{y}(t)=e^{it}*\frac{p}{1-e^{i2t}q}}\)

czy ktoś może to sprawdzić?
sigma_algebra1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 92 razy

funkcja charakterystyczna

Post autor: sigma_algebra1 »

Na początku Twojego posta wkradł się błąd, chyba chodziło Ci o to że zmienna losowa X przyjmuje wartości, a co do pytania, to tak, tak masz funkcję charakterystyczną rozkładu geometrycznego, dalej wzór na funkcję charakterystyczną funkcji liniowej zmiennej losowej i dalej podsstwiasz za argument to co podstawiasz.
ODPOWIEDZ