moment centralny rozkładu skokowego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
franek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 110 razy

moment centralny rozkładu skokowego

Post autor: franek89 »

Jest tabelka, a w niej wartości:
x=0 p=0,3
x=1 p=0,4
x=2 p=0,3
gdyby był do wyliczenia moment drugi to skorzystałbym z własności:
moment drugi= \(\displaystyle{ E(x^{2})-(EX)^{2}}\)
ale dla trzeciego tak się nie da...
wzór na moment centralny= \(\displaystyle{ E(X-m_{1})^{k}}\) gdzie k oznacza moment tu k=3 m1 wyliczyłem tu, że wynosi 1
ale jak dalej obliczyć?
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

moment centralny rozkładu skokowego

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ \mathbb{E}(X-1)^3=\mathbb{E}(X^3-3X^2+3X-1)=\mathbb{E}X^3-3\mathbb{E}X^2+3-1=2,8-4,8+2=0}\)
ODPOWIEDZ