Jak rozwiazac takie zadanie:
A) Stosując nierówność Czebyszewa obliczono, że prawdopodobieństwo tego, że liczba orłów w serii rzutów symetryczna moneta bedzie różnić się od swej wartości oczekiwanej o więcej niż 25% tej wartości oczekiwanaj jest większe 1/160. Z ilu rzutów co najmniej składa się ta seria?
B) Przy wyznaczonej w punkcie A liczbie rzutów n oblicz prawdopodobieństwo, o którym mowa powyżej z twierdzenie Moivre'a-Laplace'a.
Twierdzenie Moivre'a-Laplace'a, Nierówność Czebyszewa
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
Twierdzenie Moivre'a-Laplace'a, Nierówność Czebyszewa
Rozwiąze B bo jest trudniejsze
Masz dany rozkład Dwumianowy z parametrami n i 0.5.
\(\displaystyle{ X\~B(n,0.5)}\)
\(\displaystyle{ EX=np=0.5n}\)
\(\displaystyle{ D^{2}X=npq=0.25n}\)
\(\displaystyle{ P(|X-EX|>0.25EX)>1/160}\)
\(\displaystyle{ P(|X-0.5n|>0.125n)>1/160}\)
\(\displaystyle{ P(0.375n}\)
Masz dany rozkład Dwumianowy z parametrami n i 0.5.
\(\displaystyle{ X\~B(n,0.5)}\)
\(\displaystyle{ EX=np=0.5n}\)
\(\displaystyle{ D^{2}X=npq=0.25n}\)
\(\displaystyle{ P(|X-EX|>0.25EX)>1/160}\)
\(\displaystyle{ P(|X-0.5n|>0.125n)>1/160}\)
\(\displaystyle{ P(0.375n}\)